Смачний вибір
27.05.2010

Смачний вибір

Ресторан французької кухні «A la minute» допомагає вихованцям Сколівської та Верхньосиньовидненської шкіл-інтернатів обрати майбутню професію. Адже на відміну від діток, які ростуть у повноцінних сім'ях, біля вихованців інтернату немає когось, хто б розповів та порадив.

Ідея провести таку профорієнтацію належала шеф-кухарю мережі «A la minute» Костянтину Білецькому, який у кулінарію прийшов після служби на флоті. Тому він, як ніхто інший, розуміє важливість свідомого вибору майбутнього фаху.
На майстер-класі, що відбувся 26 травня у Сколе, шеф-кухар Костянтин Білецький відкрив майже півсотні школярів секрети кулінарної справи. Разом з учнями готував деякі з коронних страв закладу – рибне філе з кускусом, клубний сендвіч та капучіно.

Костянтин Білецький, шеф-кухар мережі ресторанів «A la minute»: «Кухаря ніколи не видно. У всіх ресторанах кухня закрита, і з цією професією не всі знайомі настільки, щоб можна було її обрати після закінчення будь-якої школи. Мене ця професія надихає, і я впевнений, що така профорієнтація для випускників шкіл, а особливо інтернатів, дуже потрібна. Адже бути кухарем – означає постійно вчитись, розвиватись, рости професійно. Та й з точки зору працевлаштування і оплати праці цей ринок в Україні в останні роки активно розвивається».

Досі діти по закінченні інтернатів зазвичай обирали технічні професії – слюсаря, будівельника, автомеханіка. А от як смачно та технічно правильно створювати шедеври французької кухні – більшість довідалась вперше.

На запрошення мережі «ОККО» та ресторанів «A la minute» відгукнулися представники двох львівських професійно-технічних училищ, що готують випускників за цим фахом. На зустрічі у Сколе вони розповіли молодим слухачам про переваги навчання, перспективи професії та пільги при вступі для вихованців інтернатів.

Згодом схожі майстер-класи для випускників інтернатів «A la minute» планує провести в інших регіонах, де є мережа ресторанів. А найкращі учні, які по завершенні школи здобуватимуть спеціальність кухаря, зможуть проходити стажування та навіть працевлаштуватися в «A la minute».
Поділитись